Istoria gentilor si posetelor

Istoria gentilor si posetelor porneste din antichitate. De la posetele incrustate cu margele ale preotilor africani la posetele Haute Couture de azi, gentile au reprezentat dintotdeauna un simbol al personalitatii, prin forma si culoare.

Istoria gentilor si posetelor-vintage
Istoria gentilor si posetelor-vintage

Pe vremuri, atat barbatii cat si femeile purtau un saculet la brau, pentru a-si cara obiectele personale. Incepand cu secolul IX, geanta de mana capata un alt sens, astfel ca perioada victoriana a creat multe stiluri si tesaturi pe care femeile le asortau tinutelor.

O data cu secolul XX, frumusetea si eleganta prind contur si asa se inventeaza poseta, care provine de la termenul frantuzesc “poche”. Posetele erau lucrate minutios, din materiale fine, fiind purtate foarte aproape de linia corpului.

Samuel Parkinson, un confectionar englez, a introdus poseta in viata femeilor in 1841, ajungand la concluzia in timp ce calatorea cu trenul alaturi de sotia sa, ca acesteau au nevoie de o geanta de dimensiuni mai mici pentru lucrurile personale.

Coco Chanel creeaza in 1929 una dintre primele posete pentru femei, sub denumirea de “2.55 bag“.

Perioada anilor ’30 – Art Deco 

Geanta anilor ’30 se regaseste in stilul art-deco, care se poarta pe umar sau pe brat, cu una sau doua toarte.

Perioada anilor ’40 – Army Look 
Razboiul Mondial a dus geanta catre un stil mai patratos si mai mare, iar materialele sintetice sau lemnul au fost folosite din ce in ce mai mult.

Perioada anilor ’50 – Era designerilor 

Geanta devine un cult in anii ’50. Designeri prestigiosi precum Louis Vuitton, Hermes, Chanel sau Dior se afirma, introducand posetele in decada frumusetii sofisticate.

Istoria gentilor si posetelor-designers
Istoria gentilor si posetelor-designers

Anii ’60-’70 – Cultura hippie

In aceasta perioada, regulile de baza pentru tinuta corecta si serioasa nu mai sunt privite cu interes, luand nastere o forma tinereasca si non-formala, iar geanta mica cu bretele lungi devenind un must-have.

Anii ’80-’90 – Sport Look 

Apare pentru prima data concepul de geanta sport, fiind incapatoare pentru deplasarile la sala de sport sau in alte locuri. Prada introduce prima geanta unisex.

Secolul XXI – Multitudine de stiluri 

Gentile din ziua de azi capata contururi abstracte, de la geanta transparenta pentru plaja sau geanta din piele clasica, la poseta cu fulgi de strut sau la clutch cu paiete.

Istoria gentilor si posetelor-elegance
Istoria gentilor si posetelor-elegance

Designerii se intrec in colectii de posete si genti nemaipomenite, cu elemente decorative precum dantela, cristale, perle sau pene de fazan, acestea ramanand un element definitoriu al personalitatii femeilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *